Warmte en nattigheid op zijn Zweeds

06-09-2019

Velen hebben het mogelijk al gedaan toen zij in Zweden waren. Ik nog niet, wel in Nederland, maar nog niet in Zweden. Al vanaf april 2016 bouw ik mijn stekkie op, mijn paradijs. Tijd om vakantie te houden, te ontdekken of gewoon even iets anders te doen heb ik eigenlijk nog niet genomen. Tot ik Lars Erik tegen kwam. Of liever gezegd voor zijn trekker sprong, 2 jaar geleden..  

Nu zul je je afvragen, is dat dan warm en nattig.. nee, nou ja... je zou het er warm van kunnen krijgen en als het geregend heeft is onze bosweg aardig nat. Maar dat is niet waar ik het nu over heb. 2 jaar geleden heb ik onze houtboer, zoals ik hem tot voor kort telkens noemde, ontmoet. Omdat ik nog geen vast adres had dat mij hout kon leveren elk jaar was ik scherp op de houtbewegingen in de omgeving. En 2 jaar geleden zag ik een trekker met een aanhangwagen vol hout voorbij rijden. Natuurlijk was ik te laat. Maar mijn brein stond niet stil. Ik had mij voorgenomen voor zijn trekker te springen zodra hij terug zou komen. En zo geschiedde het. Ik sprong voor zijn trekker, legde hem uit dat ik een adres zocht om mij elk jaar hout te leveren en we wisselden telefoonnummers uit. Sinds die tijd levert Lars Erik mij het hout. 

Pasen 2019 naderde en Lars Erik stuurde mij een appje dat ze als buurgemeenschap Årås altijd een paasvuur houden bij zijn Sauna aan het meer. Hij nodigde mij en de jongens uit om daar heen te komen zodat we wat meer mensen leerden kennen. 

Robert gaat nimmer mee naar bijeenkomsten en Bart was geloof ik al weg met zijn vrienden. Dus ik ben alleen gegaan. Nerveus, eten en drinken meenemend, want hij had gezegd dat ze daar samen wat eten, drinken en vuur maken. 

Het vuur was dit jaar niet ivm met brandgevaar, en het eten en drinken was al volop geregeld. Daar stond mijn mandje met eten en drinken, ik voelde mij stom... Maar zo heb ik geleerd hoe de feesten in Årås gaan. Lars Erik organiseert ze meestal en alles is al geregeld. Zo ook het Elandenfeest... ik denk om de aankondiging van de jacht te vieren. Het precieze weet ik niet, maar het waren veelal dezelfde mensen, dus dit keer was het anders voor mij. 

Ik voelde mij iets meer op mijn gemak en raakte al iets meer gewend aan hoe het eraan toe gaat. 


En een week of 2 geleden vroeg hij of ik zin had om een keer mee de sauna in te gaan. Hij wist dat ik dit lekker vond. Huh, ja leuk. Maar wie komen er nog meer. Niemand zei hij. We nemen gewoon wat eten en drinken mee en gaan aan het meer lekker * Bada Bastu*  vrij vertaald, sauna baden. Oke, maar ik ga niet in mijn nakie, hij moest lachen. Dat is vrij, zei hij. Doe waar je je goed bij voelt. Ik durfde niet te vragen of hij dan wel naakt ging, want ik voelde mij net zo n puber daardoor. Dus gewapend met bikini, groot badlaken en een tas met een wijntje en wat lekkere dingen ben ik vertrokken. Het was al schermering. Ik was nerveus, want ik wilde niet de verkeerde indruk bij hem wekken, omdat ik op zijn uitnodiging inging. Omdat het nemen van een sauna hier heel normaal is en ze, zeker dat in het dorp, allemaal samen de sauna nemen, wilde ik ook mijn gedachten een beetje in toom houden. 

Toch keek ik hem aan en zei ik, ahum, ben eigenlijk wel nerveus. Niet omdat ik een sauna ging nemen, maar omdat we samen gingen en ik eigenlijk niet wist wat zijn verwachtingen waren. 

Wat een muts ben je dan, dat je dit niet vraagt. Maar dat is nu eenmaal ook een deel ik... sterk, krachtig eigenwijs en een schijtluus.. huh luis... 


Hij stak kaarsen aan in windlichten, had een vuurkorf bij en stak deze aan en zetten twee bakens met kaarsen bij de steiger alwaar we het water in zouden gaan... 


Het zag er heel gezellig uit... De maan schitterende over het water, we zaten onder de bomen, en de sauna was al warm.. schreef ik toch varm... op zijn Zweeds. Hopelijk heb ik dat elders niet gedaan, maar dan weet je hoe het komt. 

We namen plaats aan de picknicktafel op de vlonder, bij de vuurschaal en zette de wijn, dat doe ik beter niet meer, deze combinatie, wijn en sauna, op tafel en de hapjes erbij. Even lekker kletsen en toen kwam het signaal... dax för bastun.. Tijd voor de sauna... 


Hij deed netjes een zwembroek aan omdat ik dit ook deed, hoe sociaal. Binnen was het allerjezus warm.. maar heerlijk. Theelichtjes aan en zitten... hij gooide water over het vuur, en de stoom verwarmde nog meer mijn lichaam. 


Toen het nog warmer werd was het tijd om het meer op te zoeken. Ik heb de veilige rustige weg genomen en ben het water ingelopen. Manneke lieve toch, wat moest ik telkens plassen als ik dat water inkwam, door dat koude water. 

Na het afkoelen voelde ons lichaam weer als warm en gingen we weer lekker buiten zitten, kletsen, hapje.. bij kaarslicht en in het donker bij  het meer... 

Ik heb heerlijk geslapen en vond dit een zeer bij mij passende manier van weekend vieren... Dank je wel Lars Erik. 


We hebben vanaf 20 uur tot 00.00 uur rondjes Sauna gedaan en ik vond het heerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar, en er gaan er nog meer komen, want vanaf nu ben ik zijn saunamaatje heb ik aangeboden. In de winter willen de buurtbewoners iets minder...hij zaagt dan een wak in het ijs, ladder erin.. en het winterse tafereel kan beginnen... Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.