Veel werk aan de winkel

09-04-2019

Dit voorjaar staat de groententuin op onze agenda. We willen deze vergroten en nog meer volgens de permacultuur principes aanpakken. Nu had ik laatst een filmpje gezien van een man in frankrijk die het hele jaar in zijn tuin plukt. De laagste temperatuur die hij heeft is -26 graden. En er valt sneeuw bij hem. Nu weet ik niet hoe lang de winters bij hem duren, en hoe lang hij temperaturen van -26 graden heeft, maar zijn concept sprak ons aan. Hij werk met hugels, je kunt een filmpje van hem zien bij onze filmpjes die wij delen. 


We moesten echter nog wel aan grote bomen zien te komen om in die hugels te leggen. En die kreeg ik dus cadeau van een man uit een dorpje verder, Lars-Erik heet hij. Ik koop mijn hout bij hem en vroeg hem ook naar die bomen en de prijs ervan. Ik kreeg ze van hem omdat hij het gaaf vindt dat iemand iets nieuws uit probeert. 

Zo blij met dit bosje bomen... ipv bosje bloemen. 

Ik had een andere buurman gevraagd om voor mij de kuilen te graven, maar omdat dit nog een weekje zou duren zijn we toch maar vast begonnen. We dachten dat de rond bevroren zou zijn maar dat bleek niet het geval. En.. we zijn dus gewoon al bijna klaar met graven. 

De laatste hugel ligt op een plek waar wij de hele winter de sneeuw hebben weggehaald, en een pad hebben gemaakt. Daar is de grond dus in de winter minder tot niet geisoleerd geweest door een pak sneeuw en dus bevroren.  De hugels heb ik veelal met Robert samen aangepakt. de laatste twee heeft Robert gedaan. Ik ben inmiddels begonnen met een hekwerk bij de deur om de honden vrij rond te kunnen laten lopen. Hieronder zie je een foto. De takken ben ik nu naar beneden aan het duwen omdat we besloten hebben dat we toch wel een dichte schutting willen hebben. 

Bart is al sinds 2 april in Nyköping, hij werkt daar op een wwoof plek. Gisteren heb ik hem voor drie dagen opgehaald, want zijn telefoon was overleden en hij heeft morgen een afspraak voor een jongeren project, bij het arbeidsbureau hier. Hij heeft het erg naar zijn zin op het bedrijf waar hij nu werkt. 11 april reist hij weer terug tot 27 april, want dan bereiden we ons voor op mijn vertrek. Ik ga namelijk 4 dagen naar Nederland om mijn vriendin Rentia te bezoeken. 

Dit keer plan ik niet teveel, want de dagen zijn zo om. Twee kennissen van mij, Rob en Erna hebben nog een telefoon voor mij liggen, want die van mij staat op overlijden. Zo blij mee! 


Oh ik heb zo n zin in het voojaar, en de zomer.. en ben zo benieuwd naar de groenten dit jaar. 

Ik zit weer helemaal in de flow van het creeeren en bouwen. Dat is toch zo n heerlijk gevoel. Als ik dan kijk naar de hugels die ontstaan en de takkenschutting die nu ontstaat kan ik zo blij worden. 

Dan zie ik onze homestead steeds meer vorm krijgen. 

Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.