Update laatste dag fårfest i Kil

03-03-2019

Wat was het leuk en interessant Natuurlijk was ik gaar na 4 uur werken tussen megaveel mensen en geluiden. Het werk was niet zwaar, de collega waren tof en lief, en het de hele dag Zweeds praten over weer een ander onderwerp, schapen en wol, was leerzaam. 

Ik zal jullie nog een paar foto s laten zien. Het zijn niet de mooiste maar zo heb je een beetje een beeld van het fårfest. Het is mooier en groter dan de foto s doen vermoeden. En natuurlijk 2 foto s van mijn schapenvel in de maak. Het wordt een wandkleed denk ik, omdat hij lange haren heeft en dan teveel doorvilt als je erop gaat zitten. 


Ik werd voorzien van veel info, over een omheining en hoe je een bijdrage kunt aanvragen bij het rijk, om wolven en beren tegen te gaan. 

Ben uitgenodigd bij een andere dame die mensen met psychische klachten ondersteund in haar tuin en daarvoor een bijdrage van het rijk krijgt. Haar man heeft een smitse en daar ging het mij om, waar we naar mogen komen kijken. 

Ze wonen in de buurt van Molkom. 

Ook veel contacten opgedaan in wol wereld en in de schapenwereld. 

Het was al leuk en ik was er al enthousiast over maar nu nog meer. Zal ik.... zou het dan toch.. Inmiddels heb ik alweer een vacht klaar. Hij is weer niet perfect, ivm vuil wat ik er slecht uitkreeg maar ik blijf zoeken naar de beste manier. 

Vanochtend ook iets meer uitleg gekregen van een dame die zelf schapen scheert en kennelijk erg goed is, Zij heeft het zichzelf geleerd en mij wat tips gegeven. 

Een leuk gesprek met een stel dat een concept als herenboeren.nl heeft opgezet maar dan met lammeren en vlees. 

En uitgenodigd om lid te worden van de vereninging en eens een keer te komen kijken. 

Ik voel nu, na drie jaar, dat het gaat stromen, dat ik steeds meer echt integreer en de taal spreken heeft daar erg aan meegeholpen. Het gaat snel met mijn Zweeds. Het schrijven en de grammatica is nog wel een ander verhaal, maar babbelen lukt al aardig. Ofschoon elk onderwerp weer veel nieuwe woorden bevat, zoals destijds, en nog, de zorg en nu de schapen en wol wereld. 

Als het mij lukt om de hele tuin te laten omheinen dit voorjaar dan kunnen we ook iets sneller nadenken over meer schapen. 5 of 6 zou mooi zijn. Dan heb ik elk jaar een paar bijzondere vachten en leven in de tuin. Dan bouwen we van pallets een grote stal en kunnen we ook af en toe lammeren nemen voor vlees en huiden. 

Die huiden sturen ze hier allemaal op. Ik weet nog niet waar naartoe, maar dat vogel ik nog wel uit. Als ik dan de huiden van de buurman ook nog zou mogen hebben dan heb ik straks voor een leuk bedrag veel huiden en wie weet wat ik daarmee kan doen! Een tipi maken, wat een idee een schapentipi met aan de binnenkant allemaal krullentjes...  Strobalenvloer met hout erop... kachel erin.. mmm. Mijn hoofd slaat weer op hol, maar dit heb ik nodig en dat zijn bij mij altijd de voortrajecten van creatief worden. 

Het is hier trouwens baggerweer. Zo gaaf als het was, beetje voorjaar achtig, zo nat, koud en wit was het vandaag weer. Het voorjaar begint wel, veel afwisseling in weer, koud, warm, nat, zon.. wit.. zonnig. En, we hebben de eerste das alweer gezien, hij sprong voor de auto en bedacht zich. Natuurlijk met het verkeerde been uit zijn winterslaap gekomen. 

De Zwanen hebben we in de buurt van Karlstad ook alweer in het weiland gezien, dus de dieren geven aan dat het voorjaar gaat worden. 

Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.