Ouder worden of zijn, en gezien worden...

15-02-2019

Ik ervaar het als heel bijzonder die oudere mensen. In gesprekken vraag ik ook altijd naar hun leven, hun verleden, hun werk. Velen verrassen mij, zoals ook vandaag. Een oudere dame, bedlegerig, zere rug, fors van postuur. Haar leeftijd weet ik niet, ze zal dik in de zeventig zijn. Ze ligt op een afdeling voor herstel om daarna weer naar huis te kunnen. Ze is alert, heeft humor en is geïnteresseerd in mensen. Vandaag hadden we het over het leven, het werk en wie we zijn en wat we doen. Zij vertelde dat ze altijd achter computers zat, back ups maakte van systemen. Gezien het feit mijn eigen moeder niet eens kan sms en verwachtte ik dit niet en liep ik weer met een lach haar kamer uit. De Zweedse taal maak ik mijzelf steeds meer eigen. Ik spreek hem niet foutloos, weet nog veel woorden niet maar kan behoorlijk communiceren met de mensen voor wie ik zorg en met wie ik werk. Sinds vandaag realiseerde ik mij dat ik zelfs nu grappen kan maken in deze taal, lol kan maken. En dat is iets dat best lang duurt in een andere taal. 

Het werk is leuk en dankbaar maar ook erg interessant. Hersenen boeien mij, en zo ook dementie. 

Ook schitterend om te zien hoe het van aanleg aanwezige karakter weer tevoorschijn komt, zonder verbloeming van aangepast gedrag. Zo woont er een heerlijk gezellige vrouw, met enorm veel humor, grappen en grollen. Zij is 98 jaar oud, hobbelt en schuifelt rond met haar rollator. Doet bizarre dingen en is soms helemaal verdwaalt maar om haar lig ik telkens weer in een deur. Haar vrolijkheid, ondeugendheid etc..  je zou bijna vergeten dat ze bijna 100 jaar oud is.

Wat een verschil in genieten van  leven heb je nog onder de oudere mensen, los van de mogelijkheid om te genieten, want niet iedereen wordt even prettig oud. 

In dit land kennen ze euthanasie niet. Ze kijken mij heel verbaasd aan dat wij als mens in Nederland voor een injectie kunnen kiezen om te sterven. Toch merk ik dat veel collega's erg graag voor zo n einde zouden willen kunnen kiezen. Want zoals ik al zei, niet iedereen wordt even prettig oud. Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.