Leren leven of een leven leren.. in ieder geval genieten.

10-07-2019

Onze vierde zomer alweer en ik verbaas mij nog elke dag over het leven. De jongens spreiden hun vleugels en gaan steeds meer op onderzoek uit wat bij hen past en wat zij willen.  Ik stimuleer dit.. soms forceer ik het ook wel als ik eerlijk ben... Ik verwacht van ze dat ze, wanneer ze 21 zijn, inkomsten hebben op welke manier dan ook. De hoeveelheid maakt niet uit, maar je doet een bijdrage. En als je dat niet doet zorg je dat je door je kwaliteiten en skills de uitgaven kunt verminderen thuis. Hetzij door eten te verbouwen, hetzij door de auto te kunnen repareren, het maakt mij niet uit. 


Daar waar het leven geen geld kost hoef je ook geen geld te verdienen, wij leven namelijk huur en lening vrij. 

De kosten bepalen we dus zelf en zijn elke maand in feite beinvloedbaar. 

De jongens kiezen duidelijk ieder een ander pad. Daar waar de één geld wil verdienen met het besturen van voertuigen om prive mooie voertuigen te willen rijden, wil de ander leren met zo weinig mogelijk geld te leven door zelf te voorzien.. en of geld te verdienen met werk waar andere mensen en druk geen rol spelen. 

Bart, op de quad, heeft momenteel een vakantiebaantje bij een boer hier in Sunne en is hier met de quad op pad om alle weilanden en het vee te controleren. Hij geniet en ik ontvang dus ook foto's dan van hem.
Bart, op de quad, heeft momenteel een vakantiebaantje bij een boer hier in Sunne en is hier met de quad op pad om alle weilanden en het vee te controleren. Hij geniet en ik ontvang dus ook foto's dan van hem.


Bart gaat 12 augustus aan de bosbouw opleiding in Alfta beginnen, mits hij een auto heeft tegen die tijd.  Ik had meegespaard voor een auto voor hem maar de Volvo ging stuk dus moest ik snel een vervangende auto kopen, een oudje van 20 jaar .. Omdat de schakelbak stuk is gegaan en dit geen goedkope of slimme reparatie is. De buurman kijkt er nog even na, wat het exact is, en dan bekijken wij of het slim is om hem te maken. Dus nu alle zeilen bijzetten om voor hem een auto te regelen zodat hij naar die opleiding kan. Met het openbaar vervoer is dat namelijk 9 uur reizen en met de auto 4 uur. Hij zal daar door de week, ik geloof 3 a 4 dagen, wonen en naast zijn werken praktijk lopen om het vak beter te leren. 

Robert met onze ram. Robert is blij met de schapen, het leeft op ons erf.
Robert met onze ram. Robert is blij met de schapen, het leeft op ons erf.


Robert gaat in herfst leren schapen scheren en onderzoeken of hij er zijn vak van kan maken voorlopig, want deze komen we hier te kort. Hij gaat bekijken of het wat voor hem is. 

Håkan doet voor hoe het moet.
Håkan doet voor hoe het moet.De bezig bij.. met leuke plannen.
De bezig bij.. met leuke plannen.

Mijn moeder, de oma van de jongens, is hier weer twee maanden. Zij doet het huishouden. De knieën willen niet echt meer en in september krijgt zij haar eerste nieuwe knie. Omdat het huishouden wel een beetje saai wordt en zij graag in de tuin werkt, hebben wij een zitklusje voor haar gevonden. 

In haar opdracht had Bart achter de trekhaak een omgeknakte boomtop het erf op gesleept, want daar zaten zulke mooie dennenappels aan.

Huh ja oma... leuk hoor dat je hem die boom hier laat wegleggen.. en nu? Mooie dennenappels.. mooi, knip de takken er dan maar af en haal de denneappels er dan maar af.. 


En zo geschiedde... 

Even later liepen we langs de plek waar Oma zo hard had gewerkt. En hoor ik Robert zeg, jeempie, komt ze uit Japan of zo? Ik kijk hem verbaasd aan en vervolgens kijk ik naar de kist waar Robert naar wijst. Alles ligt strak op een rij. 

Denneappels op zijn Japans..
Denneappels op zijn Japans..

We hadden wat tegenslagen, een auto ( De volvo) stuk.. een leenauto (die Bart gebruikt om naar zijn werk te gaan)  die stuk gaat.. , geld dat bestemd was voor de put. dus voor een auto. maar ook weer kansen en meevallers. Robert heeft een kajak van iemand anders kunnen overnemen en is helemaal gelukkig met deze nieuwe boot. 

De kajak van Robert opgehaald met mijn 20 jarig oud beestje.. een VW passat Turbo ( ja ja haha)
De kajak van Robert opgehaald met mijn 20 jarig oud beestje.. een VW passat Turbo ( ja ja haha)


Hij gaat graag de natuur in met zijn kajak maar was eruit gegroeid. Dus nu hebben we 3 kajaks. Ik heb al heeeeel lang de droom dat ik een terreinauto met een daktent erop heb. Deze week gebeurde er iets bijzonders. Een Landrover Discovery staat hier in Zweden, van kennissen die terugverhuisd zijn naar Nederland. Nu willen ze die auto niet meenemen omdat het een Diesel is en hij in Nederland bijna nergens meer mag komen in steden. Of ik interesse had. Omdat ik ooit had uitgesproken dat ik ooit zo n auto zou willen. 

Het ging ze niet om het geld. Voor een symbolisch bedrag, dat ik ook nog in delen mag betalen, want ik had het natuurlijk niet liggen maar zag weer zo n trein stoppen die maar éénmalig stopt, neem ik hem over. 

Hij is uit de belasting gegooid en reed tot voor hun emigratie nog. Hij heeft jaren stilgestaan op blokken, omdat zij hier niet meer woonden. Ik vermoed zomaar dat hij het straks gewoon doet, maar de reserveronderdelen uit Engeland zitten er gewoon bij... 

Het is een dure auto om te rijden dat realiseer ik mij , dus het wordt onze avonturen auto.. Mijn droom en plan, rijdend maken, daktent erop, keukentje achterin, kijken of er zonneschermen voor Landrovers bestaan en reizen door Scandinavie...  Een hobby die nu eenmaal geld kost. Maar goed.. dat is dan mijn hobby en de jongens zien het ook zitten. We gaan het meemaken en springen weer in het diepe. 


En.. als dat plan lukt en de auto volgende jaar in de zomer rijdt.. dan gaan mijn moeder en ik samen een week naar de Fjorden in Noorwegen, haar droom, als haar lichaam dit toelaat. 


Onze toekomstige LaRo... Land Rover.
Onze toekomstige LaRo... Land Rover.

Elke keer weer, als ik geld opzij heb gelegd,  gebeurd er iets waardoor ik het weer uit moet geven, ik mag niet sparen lijkt het wel. 

Ik verbaas mij telkens weer over hoe het leven werkt en loopt. Doordat ik dit zo ervaar en zie krijg ik een bijzondere manier van leven, en vertrouwen daarin. 


De jongens gaan ook in deze flow mee. Er zijn tegenvallers en dan denken wij, huh waarom. Maar we hebben er steeds meer rust in. En dan opeens gebeurd er weer zo "het is maar goed dat" gebeurtenis. Volgens mij weten wij nog helemaal niets van het leven. 

Ik kan je wel vertellend dat ik de meest vreemde dingen al heb meegemaakt door te wensen, te dromen en erin te geloven. En niet zomaar kleine dingen. 

Dingens als een volvo, een werkgever die minstens een jaar doorbetaald, een emigratie op dag en datum, ene huis in het bos, een leefstijl, en nu weer een Landrover. 


Je begrijpt wel dat ik nu niet meer stop met dromen.. ik creeer mijn leven. En ben bezig met een houten timmerhuis, van grote vierkant gemaakt boomstammen.. een benedenverdieping met open keuken en woonkamer en grote schouw / kachel in het huis en boven 2 slaapkamer en een badkamer. 

Een veranda rondom, en de plaats in de tuin wordt aan de straatzijde aan de andere kant van de tuin. Dit omdat ik daar avondzon heb. 

Het is lastig te bepalen op welke termijn, daar heb ik kennelijk geen invloed op, maar op wat er gebeurd en komt wel. Ook ga ik steeds beter aanvoelen wanneer is toch niet goed is, uit mijn hoofd kwam, en niet uit mijn gevoel.. dan bedoel ik niet dromen maar beslissingen nemen of instemmen. 

De natuur doet bijzondere dingen met mens. 

Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.