In de ijskast

23-01-2019

In de ijskast.. ja zo voelt het af en toe. Deze foto heb ik genomen toen ik vanmiddag om 16.00 uur weer bij mijn werk wegliep naar het parkeerterrein. Een plaatje, het blijft genieten, die spierwitte bevroren bomen. Alsof je een paar maanden per jaar in een ijskast leeft. Inmiddels ben ik gewend hier in Zweden, ook aan de winters. Maar het blijft bijzonder. Soms kijk ik terug, denk ik terug, aan de tijd dat ik nog in Nederland woonde en mij verheugde op elk sneeuwvlokje dat er maar kon vallen. En dan kijk ik naar de mensen hier, de bejaarden waar ik dagelijks voor zorg, die wakker worden en vragen, "ligt er sneeuw". Het weer houdt ook hier in Zweden gewoon de mensen bezig. En -10 vinden de mensen op mijn werk, en de bewoners ook gewoon koud. 

Of soms iets kouder 

Toch tref ik ook mensen die de winter aanbidden. Zo ook de twee langlaufers, die bij de schemer als ik al weer bijna thuis ben, met een mutslamp op hun hoofd, samen weer het weiland trotseren om te gaan glijden in de mist, richting de bevroren bosranden. Deze ochtend reed ik in het donker weg. Ik heb gefilmd.. waarom ik dit blijf doen weet ik niet. Het blijft genieten die witte wereld, vooral omdat ik uit een land kom waar dit niet meer is en ik er altijd zo naar uitkeek. Waarschijnlijk hebben jullie al wel gelezen, of op onze blog gezien dat wij niets minder dan in een ijskast leven. Want er is hier veel beweging. Bart heeft op 27 februari zijn theorie examen rijbewijs B en 7 maar zijn praktijk examen. Elke dag leert hij, met online testen. Zij wens is, en hij zal zich inschrijven voor, de bosbouwopleiding elders in Zweden. Robert heeft zijn draai gevonden en gaat de Homestead hier opzetten. We staan inmiddels op WWoof.se met ons project, en Robert gaat het aansturen. Bart is de stuga ingetrokken, de jongens waren toe aan een eigen leven, en hij is dus vast aan het "oefenen" met hoe leef ik op mij zelf. Robert "beheert" het grote huis en met hem heb ik een samenwerking in de vorm van, hij doet alles thuis en ik verdien het geld. Bart had weinig zin in deze vorm van voorzien in je levensonderhoude en zal gewoon een baan zoeken. 

Robert, met een heel andere onderwijsgescheidenis en ervaring gaat zelfvoorzienend leven en wwoof projecten opzetten en uiteindelijk is zijn doel daar zijn inkomsten mee verdienen. 


Vooralsnog blijven beiden op onze eigen grond wonen en zullen we drie wooneenheden hebben zodat we wel ons eigen leven kunnen behouden en of opbouwen. 

In ons midden komt dan de groententuin en de dieren, alwaar we voeding en wol van krijgen. 


Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.