De laatste dag van oktober.. wintertijd

31-10-2018

November staat voor de deur. Morgen is het 1 november. gisteren lag er sneeuw, 10 cm. Vandaag is het weer weg. Dit was ook voorspeld. 1 nacht veel sneeuw en een dag sneeuw. De week erna boven 0 graden, ook s nachts, en weer een week warm en nat, regen. 


Toch wel lekker, ofschoon die regen niet tof is, want ik wil erg graag het afdak van de wildhutop de vlonder van de caravan afhebben. Een winterplek, en schitterend voor in de volgende herst om bij een vuurtje de bronsitige edeherten (stieren) kunnen horen. 

Deze maand was er één van onverwachts bezoek, veel creativiteit, financiele onzekerheid, donkere dagen, en zelfstandigheid (voor de jongens)

 Op een donderdag belde Joocke Scholte, die ik oppervlakkig ken door haar winkeltje in Bergen op Zoom. Wij zitten beiden in de Reiki wereld, zijn beide reikimaster. Haar man/partner, Jan, is de zoon van mijn moeders vriendin, hoe klein is de wereld. 

Joocke belde dat zij langs wilden komen, omdat ze op tour zijn dor scandinavie en inmiddels na 4 weken zwerven, weer richting Nederland gaan. Altijd leuk onverwachts bezoek, zeker omdat ik dan Jan eens zie, en Joocke eens beter mag leren kennen. 

Het was super gezellig, Robert heeft genoten van de bijzondere en uitdagende gesprekken, en Bart vind gezelligheid altijd top. Ik vond het vooral heerlijk om eens een ander praatje te hebben in mijn eigen taal, Joocke weer eens te zien en Jan nu eens te ontmoeten. Zijn moeder is erg belangrijk geweest in het herstelproces van mijn vader en de steun die zij gaf aan mijn moeder. 

Door het ingaan van de winter, de kortere dagen, en de koude, gaat het kriebelen. De creativiteit komt op gang, ook omdat 1 december de kerstmarkt in Gräsmark is. Wij moeten nog veel maken. Ik heb weer een tafel besteld.

 

Deze maand heb ik de knoop doorgehakt, ik ga op de hoge school studeren voor Undersköterska om mij te verzekeren van inkomsten om zo ook de jongens een kans te bieden meer tijd te hebben om hun kwaliteiten te gaan inzetten voor hun levensonderhoud.

 

En... we zijn volop aan het bouwen, buiten, op de valreep.

 

Eigenlijk is het wel een bijzondere maand geweest. Ook onzeker, want ik wist nooit van te voren wanneer ik werk had. Zo werd ik nerveus en zo piepte mijn telefoon (smsjes die ik dan ontvang omdat ik besteld ben voor werk, via Time Care Pool) meerdere keren. Uiteindelijk denk ik ongeveer 1400 euro bij elkaar verdiend te hebben, daar kunnen we van leven, zonder luxe dingen te kopen als werk materiaal. Deze maand had ik 1600 euro, en we hebben dus ook nog kunnen investeren in materiaal en werkkleding. Ook fijn. De jongens hebben allebei nieuwe schoenen en Robert ook een warme jas, want hij is erg gegroeid sinds wij in Zweden wonen. 

Volgende maand, November, begint met een vrouwenweek. In tegenstelling tot het plan, komt er maar 1 vrouw, en ik voel dat dit goed is en zo moet zijn. Deze bijzondere vrouw heb ik nimmer ontmoet. Zij is de zus van een ex collega, en ik voel nu, tijdens het bellen, al een klik met haar. Zo zin in een weekje dat ik met haar ga doorbrengen. 

Zij gaat mij leren vilten met schapenwol. Ik ga haar onderdompelen in de meest donkere tijd van Zweden, de november-maand zonder sneeuw. 

Als er nog geen sneeuw ligt is het megadonker, en hebben we weinig daglicht. Van 08.30/09.00 tot 15.00 uur. 

Dat is even wennen, en dus moet je zorgen dat je binnen ook jezelf kunt vermaken, want buiten wordt het reeds te koud. 


Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.