Over vormen van intelligentie gesproken.

20-09-2019

Inmiddels wonen we hier vier en een half jaar... in April 2020 is dat vier jaar. Een hele schiedenis is eraan vooraf gegaan. Het vastloper op school door hoogbegaafdheid ( de jongste= , en een heel slimme zoon die beelddenker is en bijna niet met letters kan leren ( lees, boeken lezen) omdat zijn hoofd dan op slot slaat,  de oudste. Voor de oudste was de oplossing in Nederland makkelijk, gewoon de landbouwschool... op een lager nivo.. zodat hij gelukkig is en met zijn ogen en handen mag werken. Dit was een erg mooie tijd voor hem. Behalve Engels en Duits.. daar liet hij uit frustratie de boeken in de tas zitten. 


Zijn woorden schat bleef kleiner dan van de jongste, die letters verslond. Maar zijn dagelijkse inzichten en snelheid van oppakken in het leven was enorm.. 

Zo verschillend... 

De jongste stopte met onderwijs op zijn dertiende, in Nederland, omdat het hem bijna lettelijk gek maakte. 

Toen ze 16 en 17 waren ben ik, ivm met de oudste, in strijd met de leerplichtwet vertrokken naar Zweden... hij mocht van mij 2 weken eerder van school af om aan het idee te wennen dat we zouden gaan emigreren tot frustratie van de leerplichtambtenaar, die van mening was dat hij tot voor de dag van vertrek op school moest zijn, en wij, Robert en ik, hadden tijd om ons emotioneel te doen wennen aan een leven in het buitenland. Dan snap je toch ook het brein van een mens niet, dat je het wenselijk acht, en verstandig acht een jongere te dwingen tot op de laatste dag van zijn verblijf in Nederland in het ritme van aldaar te moeten blijven en het ineens dan om moet gooien.

Ja ik weet het, mensen zeggen dan... de wet is nu eenmaal zo.. Dat is nu het verschil tussen het begrip leven en je laten leven... 

Hij had namelijk net nadat we alles geregeld hadden om te emigreren besloten toch in Nederland te blijven. Het huis was verkocht, mijn baan opgezegd en voor mij was er geen weg meer terug in het toen gezamelijk genomen besluit. 

Dus maatregelen genomen. De tijd van vertrek kwam dichterbij. En op het laatste moment, 2 weken voordat de boot naar Zweden vertrok besloot hij toch mee te gaan. 


We zijn flexibel en creatief.. dus het roer weer omgegooid.. we emigreren toch met z'n drieën. We zeiden gedag tegen Oma, die niet meer in de aanhanger paste, en dus niet mee kon... en vertrokken naar Zweden. Aangekomen in Zweden, het begin kun je in de eerste blogs lezen, hebben we een sabbatical van anderhalf haar gehouden samen... niets geen verplichtingen alleen maar leven. Ik ben daarna gaan werken en de jongste mochten hun weg zoeken in het leven. 

De eerste blogs vind je hier.... Klik hier   


De oudste... van een laag nivo onderwijs in Nederland omdat hij beelddenker is en leren uit boeken niet werkte op die leeftijd voor hem.... is nu begonnen op een Zweedse hogeschool voor volwassenen ( hij is inmiddels 21) en leert voor de bosbouw inclusief bedrijfseconomie om een eigen bos te kunnen beheren .. lees bosboer worden.... En geheel in het zweeds!  Hij heeft een studie uitgezocht een studiebeurs aangevraagd en is vertrokken...


Hij is enorm gegroeid, woont zelfstandig en komt heel soms naar huis. Met mijn volvo is hij vertrokken... en ziet precies voor zich hoe hij zijn leven wil hebben en gaat ervoor.. Op een hoog nivo! En zijn nivo dus.De jongste uitgevallen in onderwijs op zijn 13de, met een een opgelopen zwaar school trauma, nu 20 jaar oud, heeft besloten volwassen onderwijs te gaan volgen in Zweden.. Levande trä historia och hallbarhet... in Backedalskola in Sveg in Zweden. 


Beiden een jaar van huis, zelfstandig.... 

Robert ontwikkelt zich daarnaast ook in zijn energie werk.. zijn gave om energie te voelen.. en te vertalen en nog meer bijzonder... het te sturen.. te veranderen... 

En regelmatig gaan we ook op avontuur en onderzoek uit... 

Zo slinger ik mij van de  ene kindbehoefte naar de andere... nou ja.. kinderen. Het zijn al aardig volwassen mannen geworden die weten wat ze willen en zich redden. De gave die hem parten speelde in een overbevolkt land.. teveel energie van mensen die niet lekker in hun vel zaten en waar hij last van had. Nu in het bos traint en oefent hij zelf.. met ongelooflijke waarnemen en mogelijkheden. HIj laat zich er bij anderen nog niet over uit, ofschoon hij mij al wel geholpen heeft mensen te healen op een level dat bijna onbegrijpelijk is Nu gaat hij mij verder coachen in de wereld, want die gave heeft hij van mij, maar ik heb stilgestaan door het opgeslokt worden in het arbeids systeem in Nederland. 

 

Als ze vastlopen op school of denken dat ze niet meekunnen omdat het te moeilijk is... geef het gewoon de tijd.. en als ze ouder zijn komt het juiste op hun pad. 

We raken te snel in paniek en ondernemen dan de verkeerde, schadelijke acties, om te voldoen aan de leerplichtwet en te werken aan een diploma en werk.. Maar het komt! Heb geduld en wordt niet angstig als het niet in het opgelegde tempo gaat. 


Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.