Beweging... beweging...

04-02-2020

Ons leven beweegt, dat is duidelijk. De jongens zijn weer richting het Noorden gereden zondagochtend, na een weekend thuis. Bart zijn auto is weer gemaakt en goedgekeurd. Lars Erik en Bart hebben er zaterdag aan gesleuteld. Robert heeft heerlijk in " zijn huis"  gezeten maar voelde zich anders dan verwacht. Want door zijn nieuwe leven en nieuwe stek veranderd alles in het leven. Hoe je je voelt, waar je thuis bent, en niet te vergeten de snelle en grote stap van kind thuis naar volwassen in een eigen leefstijl. 


Hij doorgaat alles bewust. Je ziet dat hij op zijn plek zit en straalt in nog geen maand tijd. Hij was al gelukkig met zijn leven in Zweden.. maar nu weet hij wat hij wil gaan doen in het leven om in zijn levensonderhoud te voorzien. 

De jongens wonen 140 km van elkaar vandaan. Bart heeft Robert opgehaald en samen zijn ze gaan rijden, 500 km heen en weer 500 km terug.. voor Bart.. omdat hij een stuk omrijdt om Robert thuis te brengen. Hele rit, maar hij doet het toch maar weer. 


Het is heel vreemd voor mij. Soms probeer ik er bewust over na te denken om maar het leven niet voorbij te laten glijden. Want als je niet voelt overkomt het leven je en het is erg mooi om te zien hoe dingen gaan. 

De jongens zijn zo verschillend in echt alles.. maar beiden hebben een liefde voor werken met bomen en hout. 


Robert is ook begonnen aan een week smeden, en heeft ontdekt dat hij dit nog leuker vind dan hout... dus hij gaat twee dingen doen. Bart is al wat langer van huis en heeft zijn weg gevonden. Hij spreekt ook behoorlijk Zweeds en aldaar geen Nederlands meer. Robert doet alles in het Engels nog. Bart heeft een sport gezocht om iets te doen te hebben naast het werk. Hij heeft vrienden en is zover dat hij daar zou kunnen en willen wonen. Maar eerst wil hij sparen en dus gratis in de hut thuis wonen. 

De jongens zijn zelfstandig geworden... en dat is mooi om te zien. Ik vind Zweden een prettig lang, met natuurlijk ook zijn eigen dingen en nadelen. Maar wij dompelen onder en accepteren alles. 


Het scheelt wel dat ik dit vanaf het begin gedaan heb, en zeker nu ik een Zweedse partner heb. Ik pas mij aan en geniet van de Zweedse manier van leven. 


Het zal niet iedereen passen, maar ons wel. 


Nu heb ik natuurlijk wel een schat van een man die fit is en avontuur opzoekt, maar ook erg hard werkt. Motorrijden, skieen, varen, vissen, bosbouw, machines, jagen, het maakt allemaal niet uit. Hij is overal voor te vinden en doet alles.  Dit past mij prima, omdat ik dit ook bijna allemaal gedaan heb in Nederland. 


Ik leer mijzelf rijden op de quad. Nu lijkt dat niet moeilijk.. dat is ook zo, heb altijd motorgereden, maar met die krengen gebeuren veel ongelukken omdat ze kantelen. Dat is ook niet zo gek, want je kiest natuurterrein om met die monsters te rijden. 

Lars Erik gebruikt zijn quad als vervoersmiddel in het bos, om daar te komen waar hij wil werken in zijn bos. 


Ik gebruik hem om de honden heerlijk te laten rennen en nu als vervoer tussen ons huis en mijn oude huis... genieten.. 

Heb van Lars Erik  een nieuwe helm gehad met intercom zodat we samen kunnen praten maar dus ook muziek op mijn oren kan hebben  en tijdens het rijden kan  bellen met mijn kids. Hoe verwent ben je dan! 
Het valt mij op dat ik de laatste tijd veel berichten krijg van vooral moeders die ook weg willen uit Nederland ivm hun gevoelige slimme kinderen... Mijn levensverhaal inspireert ze zeggen ze. Ze vragen tips en hulp. Natuurlijk geef ik tips... maar je moet emigreren zelf doen en met heel je hart. Het is, ook al leek het iets van niets en ging het ons gemakkelijk af, een hele onderneming. Het vraagt ballen, volle overtuiging en doorzettingsvermogen. 


Ik had niets te verliezen, alleen maar te winnen, dus het geld en het  thuis in een land en met mensen om ons heen die meer stuk maakten (mijn kids) dan geluk gaven, lieten wij graag los. 

En de mensen die wij lief hebben komen hier elk jaar. Dus daarin missen wij niets. Het is nu kwaliteit ipv kwantiteit. 

Geld.. mooi huis.. luxe.. alles hebben wij geruild voor een gezond leven met liefde. En dat is ons gelukt. Dus vergelijk jezelf niet met ons. Ik gun je ook niet de situatie waarin mijn jongste jaren zat, want dat gaf mij de kracht van een leeuw om de wereld aan te kunnen en alles, maar dan ook alles over te hebben voor mijn kinderen. 

Nu was ik ook altijd alleen met mijn kinderen, vanaf dat Robert 4 maanden oud was. En dus zijn wij een hecht team. De jongens hebben altijd alleen mij gehad, en alle ellende zijn we met z'n drieen doorheen gegaan. Dat maakt je samen zo sterk dat je ook zo'n buitenland avontuur samen aan kunt. Ze waren 16 en 17 maar we hadden ontzettend veel aan elkaar. 

Ik geloof niet dat dit altijd makkelijk is met jongeren van deze leeftijd, of als alleenstaande ouder. Wij waren al gewend alles met elkaar te moeten doen, zonder hulp van buitenaf. 


Pas als je dat kunt, kun je ervoor gaan, zeker als moeder alleen. Begin daarmee. En als je dat wilt, durft en doet.. dan is de start goed. Van daaruit bouw je op.

Eigenlijk is mij gebleken dat het niet hebben van geld je creatief maakt. 


Mijn tip, leer de taal! Dat is prio 1 hier in zweden. Werk is er genoeg als je niet kritisch bent en bereid bent ALLES aan te pakken en voor mijn geld te werken. Vergeet ook niet dat het een ons kent ons kultuur is, kleine gemeenschappen, waarin met op elkaar bouwt en elkaar verwijst. Ze zijn elkaar daarin trouw. En als je zweeds met ze kunt praten scheelt dat heel veel. Het kost tijd om ertussen te komen, ze houden van geborgenheid en vertrouwen, en de meeste stadmensen die uit het buitenland komen is dit toch vreemd. Zij zien het als geen contact willen hebben, maar ik ervaar dit toch echt anders. 

De kleine gemeenschap helpt elkaar en kent elkaar... Dit veroorzaakt een bepaalde afwachting naar vreemden toe. Je moet zelf de eerste stap nemen, en dat doe je door anderen te helpen en niet door koffie te willen drinken, zoals veel nederlanders contact hebben en houden. 


Hier is het leven, zeker op het platteland, hard werken, er gaat veel stuk, en men heeft elkaar hard nodig. Zorg dat je skills hebt, anderen kunt helpen, en probeer zo contacten te leggen. 

Nu moet ik wel toegeven dat ik altijd uitdaging in het leven zoek en zelfs zo n situatie  ( het niet makkelijk hebben) nodig om die uitdaging te voelen. Geef mij luxe en geld en ik zak in elkaar en doe niets anders dan de rest van de wereld.. werken, thuiskomen, koken, tv kijken, slapen, opstaan, werken etc... En dat is nu net wat ik niet wil. 


Robert is ook weer gaan tekenen... met het vinden van zijn natuur... is zijn tekenstijl ook veranderd.. dieren.
Robert is ook weer gaan tekenen... met het vinden van zijn natuur... is zijn tekenstijl ook veranderd.. dieren.

Wil je contact dan kan dat, bel gewoon, hieronder zie je mijn telefoonnummer. Ik heb ook whatsapp. 


Ik merk aan mijzelf dat ik het lastig vind worden om mensen, die ervan dromente emigreren, en eigenlijk hun eigen kracht nog niet goed kennen en teveel hulp nodig hebben van buitenaf, als het gaat om wegwijs te worden, te helpen. 

Dat is geen onwil van mij, of onaardig.. of arrogant. Maar ik voel en zie dat je anders en meer nodig hebt om er te komen. En als dat er nog niet is, omdat je die kracht in jezelf nog niet gevonden hebt, dan is het verspilde tijd en moeite van mij.

Ik krijg steeds meer moeite met vakantiebezoek van onbekenden. Waarom? Omdat het mijn gewone leven verstoort, dit in tegenstelling tot de eerste jaren. Maar mijn onderdompeling in het zweedse leven en mijn eigen vrienden zijn mij zo dierbaar dat ik daar graag al mijn tijd in investeer. 

Mijn tips

1. Begin met Zweeds leren! Wacht niet... 

2. Zoek dan uit waaraan je moet voldoen om aan een persoonsnummer te komen. Vraag dit niet aan anderen (iedereen praat vanuit zijn eigen situatie en die is mogelijk niet van toepassing op jou) , zoek het uit via de weg die er ligt. www.skatteverket.se 

3. Zoek uit waar je wilt wonen, ivm infrastructuur, opleidingen, reisbehoeften, ontvangen bezoek. Let op het winterseizoen en dus sneeuwval, dit brengt veel met zich mee.. werk, kosten, ongemak.. denk niet idylisch.


4. Ga voor jezelf en alleen ( je gezin)  daar naartoe, dan houd je het het langste vol. Bouw daar je leven op, houd niet vast aan Nederland. 

5. Ga niet ergens wonen omdat er meer Nederlanders wonen, dat is een teken van nog niet krachtig genoeg zijn. Mijn ervaring is dat gewoon in het diepe springen echt emigreren is. Het geeft je op den duur kracht en meer integratie. Je taal, cultuur en gewoonten veranderen het snelst zonder al die Nederlanders. Je emigreert niet voor niets. 

6. Realiseer je dat Zweden ook nadelen heeft, maar denk dan.. aan al die Zweden die hier wonen en dit ook gewoon accepteren en niet beter weten. Klagers heb je overal. 

7. Weet dat jij jezelf overal mee naartoe neemt. Dus alle problemen in jouw leven heb jij veroorzaakt of laten gebeuren. Als je hier niet aan werkt, overkomt jou dat hier in Zweden ook. Het leven is een groot speelterrein dat vol met keuze momenten ligt. En jij bent degene die kiest en dus bepaalt. Heel veel succes met emigreren en ik hoop dat je iets aan mijn confronterende tips heb. 

Als ik het kan kan jij het ook, op het voor jou juiste moment. 


 

Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.