Interesse is een andere leefstijl

22-08-2018

Steeds vaker nemen mensen uit Nederland contact met mij op omdat ook zij de economische en materialistische leefstijl willen ontvluchten. Omdat zij de andere vorm van leven, in de natuur, en soms zelfs meer zelfvoorzienend, willen leiden. In een gesprek voel ik dan wel eens of het een niet realistische droom is die zij willen realiseren, doordat mij blijkt dat zij niet alles uit die huidige wereld kan en wil loslaten, of dat het mensen zijn die ervoor durven gaan en de prijs die het kost, ervoor over hebben. 


Ik spreek wel eens mensen die allerlei luxe zaken erop na willen houden, maar minder willen werken en denken dat je direct vanaf het begin je eigen eten met succes kunt verbouwen. Mijn persoonlijke ervaring is, en ik ben nog maar beginnende, dat die groentetuin toch echt wel een avontuur is. Het weer, je inzet, de kennis.. alles speelt een rol ben het doen slagen van het verbouwen van voedsel in een ander klimaat. 

En als je niet altijd weg wenst te zijn omdat je geld moet verdienen, hoe doe je het dan? 

Als je wilt leven zoals wij nu proberen op te bouwen, hoe zit dat dan met luxe, afstanden tot faciliteiten, kosten van wonen, voertuigen, mogelijkheden in geld verdienen, sociale contacten, je levensgeluk. 

Dat vakantiegevoel dat je hebt tijdens het tijdelijk zo leven, blijft dat als je leven zo dag in dag uit is?

Hoeveel geld heb je nodig om iets te kopen en of op te bouwen om uiteindelijk geen geld meer nodig te hebben. 

Hoe ga je je geld verdienen als je niet of minder in het systeem wilt verblijven. 

Hoe zit dat als je kinderen hebt die leerplichtig zijn, kan je dan wel zo leven als je wenst, buiten het systeem. 

Ken jij jezelf goed genoeg om nu al in te schatten dat je bij de keuze die je nu bijna maakt, het geluk en de gezondheid te vinden. 


Allemaal vragen die mensen hebben als zij mij bellen. En ik kan natuurlijk alleen maar vanuit mijn eigen ervaring, met mijn behoeften en wensen, deze vragen beantwoorden. 


De winter komt eraan. De seizoenen volgen elkaar hier heftiger op. Daar waar het vorige week nog bijna 20 graden Celsius was in de ochtend is het nu 5 graden Celsius. De woonkamer is vrij koud, de kachel is klein en verbruikt veel hout. De woonkamer verwarmd dan niet snel, en daarbij komt dat ik mijn slaapkamer moet opwarmen met de warmte uit de woonkamer! Om de warmte beter vast te houden in de woonkamer heb ik, naar het geweldige idee van mijn moeder, ook op de vloer dikke OSB platen gelegd. Deze zijn niet te koop, ze zijn industrieel, en vind ik bij mijn vaste adressen. De platen die ik gebruikt heb zijn 2 cm dik. het zitgedeelte is klaar, meer platen waren er nu niet, maar op het slaapgedeelte (voor in de winter) ligt nog zeil en dat laat ik lekker liggen voorlopig. Ik heb het voornemen de platen te lakken, maar dat moet nog gebeuren. 

Met deze leefstijl is er altijd werk, ben je altijd druk bezig en moet je leren je momenten te pakken van rust en ontspanning. Niet iedereen past hierin of is bereid zijn luxe comfortabele leven op te geven. Water uit de muur, thermostaatknop aan de muur, de dingen die wij niet hebben. Doorspoeltoilet, riolering... allemaal zaken die erg veel werk en planning met zich meebrengen en dus ook als oncomfortabel ervaren kunnen worden. Is dit niet jouw ding, denk dan niet na over zelfvoorzienend leven. 

Want als je het koud hebt of ziek  bent moet je toch naar buiten naar de wc of naar buiten om hout te halen. Want het gaat hier niet vanzelf door aan een knop te draaien. 

De keerzijde is dat wij ook niet de kosten hebben die deze comfortabele knoppen met zich meebrengen.

Wij, Lucille, Bart en Robert, emigreerden in 2016 naar Zweden.